Leegstand in Panningen

woensdag 9 juni 2021

In tegenstelling tot wat de kop van deze blog doet vermoeden heeft Panningen, in vergelijking met veel andere plaatsen, bijzonder weinig leegstaande winkelpanden en bedrijfshallen. Komt er een pand leeg dan is er relatief snel een nieuwe ondernemer in gevestigd. En dat heeft zo zijn oorzaken.

Er is één vraag die altijd centraal staat in overleggen tussen vastgoedeigenaren, ondernemers en overheid: “Wat kunnen we doen zodat het voor ons allemaal beter wordt?” In Panningen en omgeving heerst het diepe besef dat we het sámen doen. Als het de ene ondernemer goed gaat, gaat het de andere ondernemer doorgaans ook goed. Er is uiteraard concurrentie, die is overal, maar de positieve kant van concurrentie is dat je gaat nadenken hoe je van meerwaarde kunt zijn voor je klanten. Wat is jouw ‘unique selling point’. Dat zien we in de gemeente Peel en Maas heel duidelijk terug. Ons gezamenlijke doel is van Panningen en omgeving één grote beleving te maken. Ondernemers ontplooien samen mooie initiatieven, zoals koopzondagen waarbij diverse branches betrokken zijn, zodat het er op zo’n dag één groot feest is. Rode lopers vanaf de ingangen van het centrum naar een modeshow.

De kracht van Panningen zit ‘m in de betrokkenheid en samenwerking van overheidsinstanties en ondernemers. Veel bedrijven in Panningen zijn familiebedrijven die er al sinds jaar en dag gevestigd zijn en zitten vaak al generaties lang in de familie. Het zijn allemaal doorzetters die zich niet laten kisten door mindere periodes. Wat je vaak ziet in andere gemeentes is dat grootwinkelbedrijven snel de stekker eruit trekken als blijkt dat een vestiging niet rendabel is. Dat gebeurt bij ons eigenlijk nauwelijks, omdat de meeste grootwinkelbedrijven díe in Panningen gevestigd zijn vaak gedreven worden op basis van de franchiseformule, waardoor ook daar een zelfstandig ondernemer achter zit, die in de meeste gevallen ook uit deze regio, de gemeente Peel en Maas, komt. Daarnaast komen er ook regelmatig nieuwe ondernemers bij die hun eigen concept graag willen uitproberen. Neem bijvoorbeeld een ambachtelijke slager, of een Turkse supermarkteigenaar die zijn eigen producten importeert.

Ook brengt de samenwerking tussen vastgoedeigenaren, ondernemers en overheid mooie initiatieven tot stand. Zo is een paar jaar geleden een prijsvraag “Win je winkel” uitgeschreven voor startende ondernemers. Het aanbod was dat de winnende starter na het ondertekenen van een huurovereenkomst een half jaar geen huur voor het winkelpand hoefde te betalen. Daarnaast hadden we geregeld dat de ondernemer tijdens zijn of haar startperiode op diverse vlakken ondersteund zou worden, bijvoorbeeld bij de belastingopgave. Inmiddels zit de ondernemer die de prijsvraag gewonnen heeft alweer ruim drie jaar in haar pand! Dat is het resultaat van samenwerken en elkaar steunen, waar we trots op zijn. En daar gaan we ook mee door.

Betrokkenheid en samenwerking. Dat is waar Panningen goed in is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *